Wednesday, 31 August 2016

dunia budak batu

selepas setahun eh dua tahun dah  meng-anak tirikan blog, terima lah entri warming warming up ni. harap kalini semangat tak mudah goyah untuk kembali menulis dalam blog acewah 

ceritanya bila dah jadi budak batu ni memang tak lari dengan kerja lapangan atau selalu kitorang panggil field trip je. memang boleh dikatakan setiap sem ada je aktiviti field trip ni. tak geologist lah kalau tak keluar kelapangan gittew. dulu masa memula aku masuk kos geosains ni, i was like wondering 'apesal kena pergi fieldtrip bebanyak kalini aih tak paham betol. takkan nak tenung batu je memanjang'.
oh masa ni memang level kefahaman aku pasal kos ni berada ditahap yang membimbangkan. aku pun tak berapa paham sangat nak explain kat orang --'

rupa-rupanya, tidaklah begitu ye anak-anak. sepanjang entah berapa banyak kali pergi field trip ni baru aku perasan, setiap kali ada field work sebenarnya kefahaman kita dan ilmu kita semakin bertambah. sebab? every single of field work that we do, we learned new things! memang banyak belajar benda baru contoh kalau di awal field trip (semester kedua), kita pergi field work untuk kenal-kenal dulu ciri batuan, classified into three diff types of rocks metamorphic, igneous and sedimentary. ini kira basic. bila dah semester tiga dan empat, kita buat yang basic ni but at the same time we stepped up into another level (entri lain aku cerita okay)!

aktiviti pertama semester kedua bermula dengan Geological Mapping Junior (GMJr) conducted by our third year seniors. lebih kurang macam pre-field work class cemtu. senior yang ajar semua perkara - pakaian pergi mapping, attitude masa mapping, apa kena buat, macam mana nak label sample, baca peta, guna kompass dsb. pendek kata, depa lah yang beri early exposure pada kami, memang berguna sangaaat! thank you kakak dan abang fasi!



 yang pakai jaket warna oren tu senior kitorang. dah nak grad pun mereka ni :')


the end of May 2015, first year geoscience ada satu aktiviti coursework Geoscience Exhibition Day,  markah exhibition will contributes 20% marks untuk subj Earth process. aktiviti ni lebih kepada memberi pendedahan kepada semua mahasiswa tentang beberapa natural earth process and fenomena. ada sepuluh groups semuanya, mountain building, tsunami, tornado, landslides dan sebagainya. 

 this group won first place for 'pilihan pengunjung' haha apentah nama awardnya dah lupa -,-


this is my group and model kebanggaan kami. masih elok dekat lab geosains tu. worth blood and tears kot. punyalah susah nak membuatnya haha! we won first place untuk overall presentation almost 90% marks kot group kami dapat hehe :D

pak arham & dr muqtada, pensyarah kebanggaan geosains :')


penutup untuk semester kedua as a geoscience students : we went for two days field trip at Kuala Krai, Lata Rek, Lata Janggut, Sg Kalai and Gunung Reng.

at Kuala Krai, outcrop exposed due to hill cutting. sedimentary rock named as shale.


at Lata rek, Plutonic Igneous Rock named as granite.

  at Lata Janggut, Jeli Kelantan


my batchmates. our first field work together :)











so thats the end for semester two. will try to update on part ii or up until iii?
wait and see *kenyit mata*






No comments: