Tuesday, 21 October 2014

Brotherhood 4.0 GeoThriller Camp

Hai assalamualaikum!

Fuyoo fuyoo lama dah tak update blog, the last was months ago eh kenapa shida merajuk ke? No, saje malas nak cerita update terkini chewah (konon macam ada orang kisah khenn)

well yeahh will shorten that part and straight to the point, what am i doing right now?
just got back from super thrill camping 3 days 2 nights at Pergau somewhere near to Jeli u can go google Tasik Pergau to find out more. The place was nice, hutan tebal (yeah of course lah) kehijauan yang masih asli takde masalah pencemaran dsb. 

*** FIRST DAY ***

First impression bila sampai, CANTIKKKKKNYAAAA! Serious cantik sangat udara sangatlah nyaman tapi bila datang dekat ya allah banyak sangat taik lembu ahahahahahhaah taik lembu are everywhere and we need to put up our tent dekat situ lah kahkahakhakah (thats super thrill!)

then, kitorang diperkenalkan dengan 'toilet automatik' which is sungai. muehehe memula tu geli ah, cemana ni nak pee tengah orang ramai ni weh segan gila okay tapi bia dah masuk hari kedua semua rileks je, semua orang buat benda yang sama kot. Lelaki atau perempuan semua membuang dalam sungai but! tempat lelaki dan perempuan mestilah asing kalau tak lagilah tak terkeluar nyaaaa hahahaha

nak dijadikan cerita hari pertama kitorang sampai hujan lebat and khemah kitorang naik air sobs dalam keadaan hujan lebat tu, sarung rain coat then alihkan khemah kat tempat lain. lepastu masa tu time solat asar so kitorang solat je dalam keadaan hujan alhamdullillah masa tu hujan dah reda sikit :)

Malam tu, ada aktiviti NIGHT WALK
Hahaha i tot it was jalan dalam hutan and ada seniors akan berlakon jadi hantu ke hape but i was wrong. Takde hantu pun, yang ada trek berlumpur dan berselut, licin dan bila jalan tu kaki tenggelam sampai ke paras lutut. Ya Allah, masa ni team work sangat penting kena tolong each other takleh selfish taw infact guys pun tolong tarikkan tangan girls bila kitorang takleh keluarkan diri dari selut (we wear gloves for sure!) And, me myself banyak kali jatuh tergelincir kot. Memang takde baju yang akan selamatlah kotor habiss -,-'

after night walk ingatkan dah habis lah night mare segala bagai rupanya tak, waaaaa *insert loud cry here* masa tidur malam tu, hujan lebat sangaaaat then khemah masuk air tak sedar pun taw, sedar sedar dah tidur dalam air habis basah baju, beg etc. Hahaha yang kelakarnya semua sambung je tidur sebab ngantuuuk gila buat derk jelah sebab dah mmg basahkan kat luar pun hujan lagi so tidur jelah dengan baju basah =D

***SECOND DAY***

Bangun subuh, bersihkan diri di tandas automatik :p Ohyee! Sepanjang camping ni kitorang kena sediakan sendiri makanan, kena masak sendiri so kena pepandai bajet dengan bekalan makanan yang diorang bagi (roti, beras, sardin, telur, garam, minyak, maggi dll) Dan kena masak untuk 11 orang makan. So pagi tu after sarapan, ready for Jungle Trekking and River Trekking!

Jungle + river Trekking terpaling awesome! Serious!


ini sebahagian dari trek kitorang, masa ni sempatlah snap gambar sebab baru sampai dekat check point pertama. after 2-3 hours berjalan kot, lepastu berjalan bukan free hand, kitorag bwak muatan beg yang nak dekat 15 kilos lepastu bwak bekalan makanan sekali memang kena kuat lah


Check point pertama, berhenti rehat and enjoy mandi air terjun =) Btw see those heavy hiking bags? sigh

Next, the journey continue until lah sampai dekat check point kedua, berhenti rehat dan solot zuhur dan memasak utk makan tengahhari. Nak sampai check point kedua pun tersangatlah extreme redah bongkah bongkah batu besar, semak, jeram, air deras dan sebagainya. Then, after 2 hours rest kitorang teruskan perjalanan kalini Jungle trekking pulak. Phew, cabaran dia lagilah dengan takut pacat, bukit licin, jalan licin, hujan, beg dah semakin berat sebab masa river trekking ada yang tergelincir dalam sungai so beg makin berat, memang masa ni badan cakap tak larat nak teruskan tapi mental tetap pilih nak teruskan! Yeahh! Bangga dengan diri sendiri dan coursemate sebab semua mampu habiskan perjalanan selama hampir 8 jam (tepuk tangaaaaaan yeay!)

And remember, we wont be this strong if we didnt receive strength nowhere else from Allah S.W.T! =)

So thats the journey, kalau baca apa yang aku tulis ni memang tak rasa thrill nya dan mungkin takleh imagine cemana yang kitorang rasa. Tapi kitorang geosains students, we prepared ourselves physically and mentally nak hadap semua cabaran survival sebab ini adalah sebahagian dari kos kitorang. 

Remember words from our lecturer, ' Dalam geosains kami tidak mengenal lelaki ataupun wanita yang ada cuma lelaki dan wanita wanita perkasa! '

So, itu shja dapat kongsikan semoga kitorang terus kental and kuat semangat sampai bila bila.
Personally, aku memang suka adventure so aku takde masalah pun dengan semua ni. ayah aku pesara tentera hokaaayy malulah kalau takleh nak survive dalam hutan haha


p/s : Headlamp aku hanyut dalam sungai terjatuh masa nak ambil air wudhuk hahahaha bye!

2 comments:

Muhammad Nurhakeem said...

Wuuu..menariknya..msti best kan??haha

Nurul Najihah said...

pinjam gambar jalet comey tu, nice ada Jr pandai berbelog boleh simpan kenangan, budak batu paling banyak kenangan, teruskan usaha mengabadikan tiap penat lelah perit suka duka jd budak batu, hhi