Tuesday, 8 April 2014

Holiday Plannings

Hai

Sepanjang cuti panjang yang baru sahaja bermula beberapa hari yang lalu, acewahh ayat ang skema kemahenn haa :'D Okay *ekhemm* korang cuti panjang ni, apa planning korang? Mungkin ada yang nak bekerja sambilan, tolong perniagaan keluarga, atau mungkin start meniaga sendiri secara kecil-kecilan atau mungkin penuhi masa cuti panjang ini dengan melancong ke negara luar ataupun melawat tempat-tempat menarik di Malaysia ni dan sebagainya.

As for me, memang aku ada a few planning sepanjang cuti panjang ni. Banyak sangat sebab, kalau nak dihitungkan memang inilah kali pertama aku merasa cuti panjang selepas hampir lima tahun bersekolah asrama penuh dan selepas tamat persekolahan, terlibat dengan program PLKN pula. Pendek kata memang masa aku banyak dihabiskan disekolah dan dengan kawan-kawan. 

Mungkin aku boleh share la dengan korang a few planning aku sepanjang cuti ni. Hmm lima bulan cuti, kalau aku dok melangot (bahasa pasar kat rumah hihi) memang menternak lemak la jawapnye! Hihihihi :p Jadi, antara aktiviti yang aku telah senaraikan adalah *drumroll* 

1) Part time job
-- Sebenarnya aku tak kisah sangat, apa apa kerja pun aku okay je. Tapi memandangkan aku ni takde lesen jadi pegerakan aku agak terbatas sikitlah. Aku perlu cari part time job yang tak memerlukan sesiapa bersusah payah nak kena hantar aku pergi dan balik T__T

2) Lesen Kereta & Motor
-- Ini WAJIB! Wajib settlekan before dah start degree. Sebab bila dah start degree nanti memang akan mengalami masalah kesuntukan masa. Hmm most of my friends, dorang dah start amik lesen kereta masa cuti lepas habis spm lagi, tapi masa tu aku dah nak start dengan program PLKN kan... Jadi aku malas nak rushing pasal hal ni, lagipun aku memang tak bersedia lagi time tu. Okay penakut sebenarnya lol.

3) Vacations
-- Vacations here doesn't mean it has to be  somewhere so far away from my hometown. I tot of a small vacation with closest friends and family members tu je. Doesn't matter kat mana pun tempatnya. I don't mind hihi.  Dengan kengkawan, iallah esok ada trip dengan my schoolmates! Cant wait for tomorrow to meet my darlings. 

4) Photo-storybooks
-- Actually, I've been planning to do this since high school lagi. But, I don't get ample time to do that and I've no enough photos with my loved ones tssk. Tapi korangz! This time, I (taknak janji but I'll try my best) will make sure I'll try to produce my own photo-storybooks which is I decorate sendiri, I tulis sendiri and i'll make sure it is load of photos of us (of course)!

5) Baking
-- Koraaaangz (kenapa mesti ada z eh?) If you guys noticed, I'm actually a baking frenzy. Ya Allah, suka sangat mencemarkan dapur dengan hasil kerja aku yang kengkadang tu boleh pergi jahanam =,=' HAHAHA *evil laugh* Okaylah aku mengaku, memang aku suka mem-baking ni tapi tulah skill tak banyak. Ada masanya kek yang aku buat menjadi, ada yang kurang menjadi :( Bila tak jadi tu down la jugak tapi apedahal buat laa lagi sampai jadi. Hihi

6) ------------
-- Yang ke-6 ni biarlah rahsia :)

7) Raya
-- Okay plan yang number 7 ni pun takleh nak share banyak banyak bcs it is kind of special sikit. Hihihi but Insha allah if it works I'll try to update yeah? Soon. Insha Allah :)


So korangz, aku dah share a few of my holiday plannings. Heharap dapatlah aku nak langsaikan semuanya. Sebenarnya ada banyak lagi, tapi yang ni je kot yang sesuai lah nak share dengan korang semua. Haa korangz pulak share apa yang korang nak buat sepanjang cuti panjang ni taw, boleh tulis kat ruang komen bawah ni ataupun kat chatbox kat side bar ------>

Kbai!

No comments: