Saturday, 5 April 2014

Goodbye Foundation Year !

Hai korangz !

Alhamdulillah selamat sampai Kuantan semalam. Fuhh Perjalanan yang panjang dan jauh ditambah pula dengan hujan lebat sepanjang atas Highway and itu semua memang tersangatlah mencabar tapi lega selamat sampai and pepagi tadi bangun tidur semua orang dah keluar, tinggalkan aku alone kat rumah. Hahaha well everyone got things to do and me jobless and dont know what to do? Hahaha :p

Since tarak kerja mahu buat and ada banyak benda nak cerita why not update blog lelagi most of the memories still fresh lagi kan? So lets re-cap most of the wonderful moments sepanjang 9 bulan dekat Puncak Alam. (Kalau tengah pregnant ni, kemungkinan dah beranak dah ni) 


The journey just started ; 2 Jun 2013- 3 April 2014


1) Minggu Destini Siswa/Siswi (MDS)
 

Minggu MDS ni senang cerita macam minggu orientasi lah. Masa nilah nak berkenalan dengan roomate, dengan warga UiTM dll. Kalau nak baca lagi pasal MDS ni boleh klik SINI :)  Sejujurnya, hidup sebagai student asasi taklah semudah yang disangkakan dan taklah sesusah yang orang dok canang sampai aku dulu pun takut nak masuk asasi. Bab belajar memang tak mudah, tapi kalau ada semangat yang kental, yakin dengan diri sendiri, di samping hubungan baik dengan keluarga insha allah kita semua boleh melaluinya. Jangan lupa, DOA !

 
2) First Photoshoot

Wah, baru first week kelas dah ada photoshoot bagai en? Hahaha thats why the photo looks a lil bit awkward. Baru seminggu kenal dengan classmates tetiba nak kena buat gaya candid memang asdfghjkl ><


3) Iftar 

Buka puasa sesama dengan classmates dekat court futsal. Kalau perasan kat belakang tu ada banyak khemah khemah kan? Yep, masa bulan Ramadhan ada bazar Ramadhan dekat padang kawad. Macam macam ada (tudung, makanan, minuman, desserts, kuihmuih, cakes dll) dan paling penting semuanya murah :)
 
 Dan ini kali pertama kitorang 'outing' satu kelas dan bukak puasa sesama dengan mentor kitorang Pn Asyikin or we called her Ummi but sometimes Ibu hahaha. Boleh klik SINI for more stories :)


4) Class Trip


For our class trip, we went to KingFisher Hulu Langat. A very good place to blend with the nature and to have a good bonding time with the classmates. Macam macam aktiviti dah diaturkan daripada memula sampai, sehinggalah kitorang dah nak balik. Obstacle course, mandi sungai, sukaneka, mandi waterfall, night walk dll :) 


5) Assignments

Antara assignments yang mencabar perlu disiapkan adalah Ecology research. Depends pada lecturer, ada yang nak kitorang buat dalam kampus tapi ada juga yang nak kitorang buat luar kampus. So, we went to HUtan Lipur Kanching & FRIM Bukit Kepong untuk siapkan assignments Biology on Ecology Research. Great time with great people well I supposed too. Click HERE for more stories :)


6) Open House

We went to Izzat's open house. The foods were so nice, his family was friendly and we were having fun of course !
 
 
 7) Times Square, here we come !

Lepas habis Final Exams Sem I dulu, kitorang pi jenjalan ke Times Square. We played most of the extreme games there. I think that it would be my first time and probably the last. Hahahaha takuuuut nya!
Oh ye, boleh baca lebih panjang lebar DISINI :)
 
 
 

Thats all for Semester I, let us move to Semester II

 
 
 
8)  Tasik Palam

Yezza ! Ikan ikan rakus ni semua boleh dijumpai di Tasik Palam. Hahaha walaupun diorang ni rakus tahap mengerikan tapi ini antara aktiviti paling lazim aku buat. Jogging all the way from college and sampai kat tasik ni, bagi ikan ikan ni makan, tak kisahlah roti expired ke, biskut ke bagi je, ikan ikan ni memang kelaparan sampaikan kalau celup je jari pun diorang terkam jugak hambooooi! Most of the time, I went there with my roomate, shes just love to feed the fishes too !


9) Steamboat dinner date

Ini pun antara tempat yang sangat sangat disarankan kalau nak makan. Hmm tak berapa ingat sangat direction dia kat mana, tapi seriously murah, sedap, banyak pilihan, customer friendly and best saangaaat ! RM22/head and you can eat the whole kitchen? Was it great enough? Hahaha :'D


10) Trip to Aquaria

The most unforgettable trip ! One of my favorite day. Tak perlu cerita panjang lebar bcs u guys can CLICK HERE to read more. But, seriously I just love this trip so much !


11) BBQ

Whats so special is our mentor is our fellow, so we can just use her kitchen to cook the foods. We just order Bihun goreng, air and ayam bbq yang dah diperap. Yang lain semua kitorang buat sendiri. Paling seronok is I made them fruit Cocktails yang sedap. Eh? Mana tahu sedap ni, dunno but sedap lah kan kalu licin and diorang semua siap request suruh buat lagi nanti. Haha but then it is not my own effort, diorang yang lain pun semua tolong :')


12) Jogging Perdana
 

Morning Jogging with classmates all the way down from college to Tasik Palam. Very Productive morning I spent with them. Tak cukup jogging beberapa rounds then kitorang pi naik rooftop FSK 6 pulak. 


This is my very first time naik rooftop. Gayat bak anng! But I'm glad I've got a chance walaupun cuma sekali kikiki. And I think kalau pergi waktu malam, the view would be much more beautiful and nicer :)


13) Dating with Roomate

We went to Tesco to buy a few stuffs and then we found this Cendol Kiosk baru je bukak kot sebab before this pergi Tesco Setia Alam takde pulak nampak kiosk ni. Hehe. Should have a try sebab I guess boleh la tahan rasanya. Not bad. 


14) StellarNight
 
 Palam StellarNight --- with my #oozmakappa. The people who always help me in study and being extra caring and kind to each other :')
Click HERE for more stories.



15) Last Lab

Every semester, we will take a last photo with our lab instructor and with the whole classmates, as kenangan la. Hahahaha but for me its a sign of merdeka bcs u know what, lab reports adalah benda paling renyah nak settlekan sepanjang dua semester ni. It is time consuming and I just hate working in the lab hahahahaha.

Macam ni ghupenyeee saintis bekerja dalam lab hahahahahahaha :p


16) Last day of Lecture !

Lecture dah habis! So ada one week of study week and then Final Exams! Best of luck koraaaangz :')


17) Last dating with my girls

LOVE :')


And this is the last, 


Yesterday via Instagram
Alhamdullillah,

Today is the last day for my Foundation year. Overall, it was full with sweet and bitter memories. Despite all those reasons, it was definitely wonderful eventhough sometimes it was tough, hectic and hard but I'm sure that I'm going to miss everyone in here :') So my deary friends,

Wherever we might go, wherever we might pursue our dreams, whoever we will turn to be, Insha Allah we will always be the best part of us for the ummah (amin)! Best of luck in our future undertakings! Remember, Follow our heart but listen to our parents and always seeks du'a from the Almighty -- May He will help us in making the best decision for our future :') Till we meet again Batch Asasi Sains/Kejuruteraan UiTM Puncak Alam 13/14 :'D


Yes, till we meet again korangz (with Allah's will) :')

written with love, shidakhalim

No comments: