Sunday, 24 March 2013

He is listening to us..

Assalamualaikum,

Tiga hari lepas merupakan hari yang bersejarah untuk semua SPM leavers 2012. 21 Mac 2013 : hari keputusan SPM diumumkan. And of course, im one of those people yang anxious, nervous and ketaq lutut kot on that day. Haha =)

And, alhamdullilah.. Result boleh la tahan. Even tak dapat straight A's, im so grateful to Allah because He listen to my du'a =') walaupun, cuma boleh berpuas hati dengan 7A2B tapi there are something good beyond this. Yes.. it was =)

Kalau nak cerita how i was struggled on my SPM year. I think I wont have enough space to share most of the hard time and pain yang kena tanggung. Yelahh, lain orang lain ujian yang dia kena tanggung. Macam aku, mungkin sebab banyak leka, banyak main, lebih pentingkan benda lain instead of study so I need to go through most of the difficult part in my life. Kalau nak cerita banyak mana dah aku nangess, toksah cerita la, jenuh dah nangess nangess ni sampai tak tahu dah nak bagi reaksi apa bila tengok result teruk. Haha

I still remember my on phone conversation with my dad :

me : ayah.. penat dahh..
ayah : kenapa pulak?
me : belajar tapi tak dapat-dapat jugak. Add math tak naik-naik lagi.
ayah : jangan putus asa, usaha lagi..
me : tak tahu nak buat apa dah. rasa nak give up.

You know how difficult it was, aku memang lemah gila Add math and pernah FAIL (selalu kot,hehe) So, it was the only subject which i think i cant go further. Memang berserah je, tawakal and i just go with the flow. Cikgu suruh buat ni, aku buat. Cikgu tak bagi buat macam ni, aku tak buat. Sebab aku ingat pesan cikgu aku, 


' kalau awak dah usaha buat latihan Add Math, tapi tak dapat buat jugak.. tak dapat improve jugak, awak ikut apa yang cikgu pesan, sebab kadang-kadang tuh, ada student dia tak pandai tapi dia ikut cakap cikgu, berkat dan redha cikgu tu, Allah tolong dia.. dapat A jugak dia masa SPm '





After Trial seriously, aku jadi orang yang kuat gila.. Aku dah stop nangess nangess ni. Aku focus study, bila penat aku ingat parent aku, ingat cita-cita aku, doa kat Allah permudahkan segalanya. Aku berserah diri, kalau itu yang terbaik untuk aku, Allah akan bagi. Kalau tak baik, Allah akan gantikan dengan sesuatu yang lebih baik. Aku set dalam fikiran macam tu je sebab taknak sedih-sedih lagi. Hidup asyik nangess buat kita jadi lagi down and tak bersemangat. Thats why la I stop nangess nangess and look forward. Thinking of the future make me feel brand new and automatically self motivated, hikhik  =)

So, when the actual result come out. Aku cool gila kot. Bhaha. No reaction. Biasa-biasa je, aku pulak cuak sebab tak rasa apa-apa. Rasa sikit je, tssk -,-' Bila tengok slip keputusan, I was ' alhamdullillah.. at least ada A ngan B je, takde fail '

Alhamdullilah, Allah give me strength so I can face the reality with no regret and with open heart. But, still need to worry, thinking of planning to further study, money, mental prepared semua.. Somehow, its take a break, for a while.. Ingat Allah then bisik kat diri sendiri.. Life is not easy, sentiasa kena buat pertimbangan. Buat pilhan yang tepat supaya nanti tak silap buat pilihan and tak menyesal.

Hmm, to my adik adik yang akan ambil SPM.. Jangan takut, SPM is not the end of your life. But, remember bukan susah nak susah dan bukan senang nak senang. Nak senang masa akan datang you should start from now on. Stop playing around and most important, masa sekolah.. please please dont ever get involve with puppy love. It will ruin most of your study part and time. Focus on study and believe the time will come by itself. Allah knows the best.. =)





What is most important, never stop put your trust on Allah. Jangan putus asa and always believe with Him. He is the One who create us so He knows us very well. Mana yang baik untuk kita mana yang tak. When you lost in the darkness, turn around and kneel down to Him. Pray and pray. Du'a Du'a senjata orang mukmin kan? Remember that =D



Sekian.. wassalam :*


No comments: