Sunday, 10 February 2013

PLKN #1 (How i feel?)

Assalamualaikum,

Dulu kan, masa aku mula-mula dapat tahu aku terpilih mengikuti latihan khidmat negara Kump 1 Siri 10/2013, aku macam, erghhh!! kenapa aku?? i keep on questioning myself'. Memang tak suka lah sebab at that time i keep on listening to the rumor yang cakap plkn ni seriously tak best and biasalah typical teenagers thinking, alaaaa benda-benda macam ni bosaaaan ehh.

So, perasaan terpaksa rela tu memang berbuku dalam jiwa selama berbulan-bulan. Ahaha =D Even, a few weeks before nak register pun still cannot accept this. ciss !!

cop cop cop, itu dulu. Sekarang? Haa, sekarang ni im feeling lucky to be choosen la u know. Feeling good to know different people from other schools, states, dialeks and they all pun baik-baik belaka. Once you GET THE EXPERIENCE ON YOURSELF, then you akan faham sendiri.

The very first time dengar lagu khidmat negara, which is we sing the song every morning. Rasa terharu. Haaaa =) Bajet berjiwa gila.

It was responsibility. Yes, It was! Tanggungjawab seorang belia kepada negara. Kadang-kadang kita asyik sebut, pasal the politician punya hal. I could not explain more because im truly sure uoulss pun paham khenn?? So, basically kita ken fikir macam nilah.. nak senangkan cerita. Kita kena fikir apa contribution kita pada negara. Kalau asyik cakap orang ni tak bagus, pemimpin ni tak bagus then kita? Kita pun sama tak bagus jugak kalau asyik nak mengutuk orang. Kita kena bersyukur sangat-sangat because we still live in peace, takde peperangan. Bangun tidur je, we still can only listening to our mum nagging at us. Bukannya bangun tidur dengar bunyi bom, senapang and celik mata we see blood was everywhere.

Pergi PLKN ni pun, banyak benda kita akan belajar. When it comes to study thingy it will never be something wasteful. Believe me =)

Macam aku jugak, aku pun kekadang to ada gak rasa cam, haisssshh.. awat la boring sangat ni. Tapi, bila muhasabah diri balik, hmmm.. takpe maybe this is the best for me. Kita kena hidup dengan berlapang dada barulah kita boleh terima apa jua perubahan dalam hidup kita. Kalau nak senang memang mudah sangat, tapi senang takat untuk hari ni jelah.. esok lusa? kita pun tak tahu.

Dengar cerita, lepas ni plkn wajib untuk semua SPM leavers selama 6 bulan. Kalau tak salah lah.. Wallahuallam.. Takpe adik-adik semua, take this responsibility on yourself. Jangan fikir negatif sangat. Stop listening to cakap-cakap orang yang takkan membina jati diri uoulss. Stick to pendirian korang and sentiasa set dalam fikiran this is the best for me. Kat sana (PLKN) korang akan belajar macam-macam perkara. Seronok =)

Ini experience lol :*

I cant include some new picture since kat sana i dont bring phone yang ada camera. agak payah sikit laaa... Soo, stay tuned. Ill still a little time to update belog ni and try to include a few photo kat kem.

bye :*
.

No comments: