Saturday, 4 August 2012

a blessed Ramadhan, InsyaALLAH ...

Assalamualaikumm and hye uoullss :)

HEHE, hari ini mood baik punyaa..  gumbiraaaaa (^,^)
alhamdullillah, hari ini dah 15 Ramadhan.. bersyukur sngat sebab masih diberi kesempatan utk berpuasa sampai ke 15 Ramadhan ni. tiada halangan yg besar sngat contohnya mcam sakit sampai tak boleh nak berpuasa dan sebagainya. time 'bendera merah' naik tu, tak boleh cakap apa laa. mmg tak puasa lah kan ? heheehe :p


hmmm, tadi baru je selesai solat terawih kat surau. dekat je surau tuu. jlan kaki tak sampai 5 minit pun dari rumah sy. mmg surau tu selang berapa buah rumah je dari rumah sy. hari ini pergi dengan kakak, ayah dan the two brothers :) feeling good and awesome ! alhamdullillah.. ramai orang kat surau tadi. maksudnya, masih ramai lagi orang islam yg masih sedar akan tnggungjawabnya pada agama.. bagus2.. mohh kita sama-sama meriahkan masjid @ surau sepanjang bulan Ramadhan ni :)

berbuka puasa petang tadi pun best jugak. menu hari ini simple je : ikan pari bakar cicah budu, bergedil daging dngan black pepper sauce, sayur bayam tumis air and fresh orange :) sedaaaaaap !! because semua tuuuu air tangan ibu :) lagi satu, yg paling bestnya.. tak de pembaziran. hahaa : see kitorang takde beli makanan kat bazar pun, berbuka apa yg ada je..

Seseorang itu perlu untuk berbelanja sekadar diukur dengan kemampuan sebenar sahaja walaupun kemampuannya untuk berbelanja melebihi keperluan sebenar. Sebaik-baiknya ialah berbelanja secara sederhana sebagaimana firman Allah S.W.T di dalam surah al-Furqan ayat 67:

وَالَّذِيْنَ اِذَا أَنْفَقُوْا لَمْ يُسْرِفُوْا وَلَمْ يَقْتُرُوْا وَكَانَ بَيْنَ ذَلِكَ قَوَامًا


“Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah) yang apabila membelanjakan hartanya, tiadalah melampaui batas dan tiada bakhil kedekut dan (sebaliknya) perbelanjaan mereka adalah betul sederhana di antara kedua-dua cara (boros dan bakhil) itu”.

 habis makan tadi, pinggan lauk pauk semuanya licin, senang hati tengok semuanya habis. kalau tak habis, panaskan masa sahur nanti pun belum tentu ada orang nak makan. pagi-pagi buta, sape je yg ada selera kan ? kalau saya lah kan.. lauk yg paling berselera masa sahur kan, saya suka makan telur goreng ;p sedaaaap kan ?? heeehe. kalau kat hostel, kalau rajin sy turun laa pergi bersahur kat dewan selera. klau tak makan roti ngan serunding je kat bilik. kalau rajin sikit je, buat la bubur cereal. hahaaaa, life kat hostel ;p semuanya serba simple :)

okay laa.. esok nak balik kampung. family sy nak buka puasa ngan tok mak. lusa dah nak balik maktab. doakan sy :) moga ALLAH mudahkan jalan sy utk mencapai kejayaan di dunia dan di akhirat ;D insyaALLAH !


with love ; shida's

No comments: