Friday, 8 June 2012

student representative council 11/12


Assalamualaikum and hye ouls :p

alhamdullillah, masih dikurniakan nikmat kesihatan yang amat bernilai dari yang Maha Esa. hehee :)  tambah-tambah lagi, hari ini hari jumaat. memang banyak benda yang kita boleh buat untuk dapatkan fadhilat hari jumaat ni kan ?  banyak pahala boleh kita kumpulkan. hehee :)  

okay, entry kali ni akak tujukan khas untuk adik-adik yang ada impian dan dah mula memasang angan-angan nak masuk MRSM once dah habis PMR ngan UPSR nanti. seperti yg korang tahu, MRSM ada dua penganbilan, lepasan PMR dan UPSR. tapi, make sure keputusan korang nanti, cukup valid untuk melayakkan diri mendapat tempat dalam sistem MRSM tau :)

hehee, tengok tajuk kat ats tuh ! STUDENT REPRESENTATIVE COUNCIL :)

apa tuh ? apa ke jadahnya SRC ni ? ehh, perlu tahu ke ? err' hebat ke ?  

okayokay, jangan gelabah sangat ye awak-awak semua. akak akan terangkan satu persatu. no worries :p  alright, nak memudahkan lagi pemahaman korang, in malay SRC tu stands for BADAN WAKIL PELAJAR or BWP. BWP ni merupakan satu badan kepimpinan yang paling tinggi dalam sistem MRSM. kiranya macam the connectors antara student ngan guru-guru. bagi sesi 11/12 ni, ada 14 jawatan semuanya. kemudian, bawah daripada Badan Wakil Pelajar ni ada lagi, 

1. Lembaga Disiplin Pelajar  @ LDP
2. Badan Dakwah dan Rohani @ BADAR
3. Pembimbing Rakan Sebaya @ PRS
4. English Motivational Committee @ EMC
5. Pengawas Pusat Sumber Pembelajaran @ PPSP
6. Ahli Lembaga Koperasi @ ALK

jadi, kalau ada adik-adik diluar sana yang berminat nak masuk Maktab Rendah Sains MARA @ MRSM, ini adalah antara badan kepimpinan yang adik-adik akan jumpa. mungkin ada diantara nama badan kepimpinan ni tak sama dengan apa yang akak tulis. tapi, bendanya lebik kurang sama je. tak banyak beza pun. okay, ada juga antara junior akak yang tanya, tak busy ke bila dah pegang jawatan ni ? hmmmmm, jawapannya : memang busy :)  tapi, adik-adik semua jangan risau, believe me.. worth it ! sangat berbaloi, walaupun kadang-kadang tu akak akui penat gila. tapi, last2 nanti.. banyak faedah. selain dapat menambah kan koleksi sijil-sijil yang dah berkepuk-kepuk tu kan ? hehee :p

now, time for tengok-tengok gambar ! yuweeeee :p


President : Ahmad Radzi


Deputy President @ HELWA : Noor Sahidah


Vice President 1 / President LDP : Muhammad Nur Azri


Vice President 2 / President JPK : Muhd Shukri

General Secretary : Nurul Aleena Syafinaz


General Treasurer : Sharifah Syafiyah


Religious and Spiritual Bureau @ Pres BADAR : Muhd Khairul Aminullah


Academic and Research Bureau : Nur Ilina

Mass Communication and Information Bureau : Nurul Hasanah 


Hostel and Welfare Bureau : Siti Nur Syahda Amira


Art and Culture Bureau : Mohd Faris Basheer


Food and Health Bureau : Nurliyana


Sport and Recreational Bureau : Mohd Arif Hazim


Entrepreneur Bureau : Farah Wahidah


Haa, habis dah empet boleh gambo akak tunjukkan. fuhhh, penat resize gambar sorang-sorang. apapun, inilah, teammate akak bila nak buat keje-keje Bwp ni. it was a great time to be in this student leadership body. sepanjang hampir setahun, menjawat jawatan ni, macam-macam akak belajar. contahnya : kita kena ada keberanian nak berinteraksi ngan orang luar. soo, orang yang pemalu.. boleh mula latih diri berinteraksi ngan outsider start dari sekarang yee :)  another good things bila jadi Bwp ni, kita akan jadi lebih matang, yelahh.. nak buat kerja dengan ramai orang, takkan la otak fikir dan acting macam budak-budak kan ? mesti matang and cekap :)  lagi- lagi, PUNCTUAL ! haha, punctuality is very important taw. kenapa penting ? sebab, korang nak hantar paperwork lewat-lewat. peram lama-lama, nanti sape nak baca, nak check. cepat hantar, cepat siap. soo, timing mmg kena jaga betol-betol :p 

okay laa, ini sahaja yang dapat akak kongsikan buat masa ini. kalau ada kesempatan lagi, i'll share you some more information about my life and others :)

have a nice day all :p byebye !!


with love,
shida :)



No comments: