Friday, 8 June 2012

i must be more tougher than this !



helloooo awak-awak semuaa. hehe :p
opsss, tengok calendar hari ini : 8 jun 2012.  ohh nooo, dah 8 hari melewati bulan enam wehh.  dah masuk semester 2 pengajian untuk sesi 2012 ni.  SPM ?  lebih kurang 5 bulan lagi.  tolak masa main-main, makan, tidur, facebook, sibuk ber-blog bagai, entah berapa hari je tinggal untuk saya kan ?  ya Allah.. tak sangka kan sekejap je masa berlalu.  pejam celik, pejam celik, dah nak SPM dah.  rasa macam baru semalam ambil PMR, UPSR, perangai macam budak hingusan, kacau orang sana-sini.  eheh, kejapnya semua tu.  dah 17 tahun dah aku sekarang ni.  tua doh !  hahaha :)  

5 Nov nanti,  SPM !!  tiba-tiba dengar suara jahat cakap " alaaa, spm je punn, ape yg kau nak kecoh sangat ni ? "  okay, suka hati kau la kan nak cakap apapun.  yg penting pada sy, SPM tu sangat penting.  sebab, sy rasa SPM tu macam hidup dan mati sy.  haha :p  nak tahu kenapa ?  

semua ni sebab, sy ni anak harapan keluarga.. jadinya, adalah satu perkara yg tak mungkin sy lakukan ialah, hancurkan harapan keluarga sy dengan segampangnya ! hamekkaw !!  lagi-lagi sebabnya ialah, kalau result sy masa spm ni hancosss, maka sudah semestinya sy tak dapat nak future study kat over the sea and mana-mana institusi pengajian tinggi yang ngetop kat malaysia ni.  haaa, itu sebab utamanya. lagi, kalau result macam haremsss, nanti.. tak dapat keja yang gaji dia beriban-riban kan ?  sian dekat ibu ngan ayah, penat-penat berabis duit nak sekolah kan sy, last-last dapat keja yang nak tanggung diri sendiri pun macam susah gilaa !  apapun, sy memang nak jadi yang terbaik ! 

sy ingat lagi, masa dapat straight 8A masa pmr, pak cik sy sampai menangis sebab terharu gila tengok anak buah dia ni boleh dapat 8A.  ibu ngan ayah peluk sy and ucapan tahniah tak putus-putus sy dapat daripada kaum keluarga, kawan-kawan dan guru-guru.. ya Allah, rindu sangat dengan semua tuu. bersyukur yang tak tahu nak ungkapkan macam mana. hasil usaha, hempas pulas semua akhirnya berbayar dengan keputusan 8A tuu. alhamdullillah...

dan sekarang ni... masanya sudah hampir tiba. SPM, my final checkpoint. doakan yang terbaik untuk saya :)  menghadapi 2  tahun dengan subjek chemistry, biology, physics, additional mathematics, modern maths, history, agama, b.melayu and english.. 
memang tak dapat dinafikan.. it was very hard and hectic. i was struggling like hell, sometimes my result went down and i was too upset. sometimes i feel like i want to give up, but i remember that everything happen for a reason. i can't simply give up. i know that :) i have a few months left and i can't tell you how afraid and nervous i'm. 

but, remember that ALLAH is the best.  when you was upset, turn straight away to Him and He will bless you with success.  undoubtedly, everybody deserved to be success ! as long as you pray hard and work hard and smart.  still not too late, guys !


insyaALLAH, straight A+ will be ours ! aminnn..

with love,
shida



No comments: