Thursday, 8 December 2011

cooking (:

Assalamualaikum and lovely nite readers :)
hehe , hari ni , i sngat xcted na story aktiviti yg i buad hari ini ! haha (:
today , i rase smacam bosan gile , then i pun belek2 la mjalah RASA yg ade kat tepi coffee table tue , 
i terperasan resepi kuih lapis . errr --' mcam snang nak buad je . bahan2 pun sume ade kat dapur .
haha *idea jhat sudaa dtang . kat umah pun cuma ade i ngan adik2 i je , ibu n ayah kluar , keja lah ape lagi kann ? kakak ? pi skolah , exam . haha , budaks2 ni , x kisah punye , tnga maen leppie , sorg lagi nga tngok tv .

i pun ape lagi , pergi geledah dapur , sediakan sume bahan2 and then i perasan , santan tade .
alamaks nak buat macam mane ni ? ohh ya ! klape kan ader , hehe .
" adik , tlg kupaskan klape ni ehh ? "
i malas nak buad part yg ni , sebab takot luka tngan pulaks , hahaa .
kalau tgan adik yg luka , tape ! padan muka die , hahaa *kakak yg kejamm .
adik i pun tlg lah kupaskan klape tuhh , haha . i cuma parut klape tuh , bsusah payah taw i parut klape tu ,
naseb baek jari jemari i nihh x tersagat dek pemarut yg tajam tu (:
lepas daa siap , i pun perah la santan nye .. kalau ikut resepi 500 ml santan .
okeoke , i'm going for it !

lepas dah selesai , i pun amik tepung dan gula ikut sukatan yg die dah bagi .
i sebatikan dlam mangkuk adunan , gaulkan bahan2 tu dgan santan n sedikit air sehingga sebati .
lama juga i amik mase nak sebatikan sume bhan2 tadi .
lepas dah sebati , i kena bahagikan kpade 2 bhgian , satu nak buat kale putih , satu lagi pula nak buat kale merah . pastu kena sukat sama bnyak , masak satu lapisan demi satu lapisan , selang-selikan wane merah dan putih td (: msak kat dlam pengukus until sume adunan td habis dikukus one by one ...

hahaa , hasilnya ? jengjengjeng .
dr kol 3.30 until around 6 lahh , baru selesai . lame tuhh .. 
well , it taste good , it smell good ! *clapclapclap (:
but , still a lot more to improve kann ? budaks baru blajar kan kan ? hahaa !
ibu cakap , " raseny oke , tapi teksturny saje kurg oke ! "
haha , oke lah tu , untuk budaks baru mcam i nihh , hehe .
*clapclapclap again . bnge sehh ! a bit of improvement , so , pasni bole geledah dapur lagi :D


No comments: